Visserijnieuws.nl
Home
Abonnement & Advertentietarieven
Visserijnieuws.nl

Aweta en Auxcis

Afslag Urk investeert in duurdere sorteerlijn
dinsdag, 23 september 2014

URK – Visveiling Urk koopt een duurdere sorteerlijn met een capaciteit van 40 ton schol per uur. In plaats van op lengte wordt de schol straks op gewicht gesorteerd, net als in de vishandel.

Dat heeft het bestuur van de Beheerscoöperatie Insula-Urk besloten. Afgelopen zaterdagmorgen werden de leden geïnformeerd over de plannen. Aweta gaat twaalf sorteerlijnen leveren, Auxcis levert de software, Huisman het elektrisch en Knippenberg het staalwerk. Aan de dubbele lijnen komen 24 sorteerders te staan om de vis in bakjes te leggen.

Lees meer...
 

OD 6 schakelt over op puls

Netinnovatie in de zuid
maandag, 22 september 2014

OD 6 schakelt over op puls OD 6 schakelt over op puls STELLENDAM – ,,Na 2,5 jaar is het eindelijk zover. We kunnen haast niet wachten om te starten!’’, aldus de gebroeders Pieter en René Sperling van de OD 6. Afgelopen voorjaar werd het constructiewerk voor de pulsvisserij uitgevoerd, daarna werd het hele seizoen getwinrigd op schol en op Urk aangevoerd, en deze week wordt er omgeschakeld op de pulsvisserij op tong. Bij Padmos in Stellendam voor de kant worden kabels getrokken, lieren aangesloten, HFK-pulsmodules aangebracht en wordt er ingetuigd. Netten zijn samen met Coöperatie Westvoorn ontworpen.

In het kader van het project ‘Praktijknetwerk netinnovatie in de zuid’ voert de OD 6 een proef uit met aan één kant een aangepast net ‘model kor GO 23’. Vanwege de relatief korte gieken zijn op het rechte stuk de vlerken ingekort en is daardoor ook de afstand tussen de wing en de tongflap anderhalve meter korter. We hebben het net korter gemaakt, zodat we de dikke pees van dek kunnen draaien, legt René Sperling uit. Vangsten van stuurboord en bakboord worden de komende weken apart gemeten.

 
Televisiedocumentaire ‘Garnalenvissers achter het net’
vrijdag, 19 september 2014

HARLINGEN – Garnalenvissers vissen dit jaar zonder Natuurbeschermingswetvergunning en moeten uit naam van natuurherstel ruimte inleveren. In de reeks van documentaire over actuele kwesties in Friesland maakte Annet Huisman van Omroep Friesland een aflevering over de Waddenvisserij. De documentaire is zaterdagmorgen om half elf ook te zien bij de NPO.

Huisman ging het water op met de HA 31 van Corrie Nagel en sprak verder met Johan Seepma (OL 5), Doeke van der Zee (TM 19), Ingrid Tulp (IMARES) en Arjan Berkhuysen (Waddenvereniging). Hoofdrolspeler Corrie Nagel laat er geen twijfel over bestaan: Er wordt duurzamer dan ooit gevist. Nagel ziet absoluut perspectief, maar dan moet er natuurlijk wel gevist mogen worden.

 

Texelse handkokkelaars over hun nieuwe TX 96

‘Dik tevreden met wat we nu hebben’
zaterdag, 20 september 2014

Van links naar rechts Dirk Schagen, Willem-Anton en Albert Schagen aan dek van de TX 96. Van links naar rechts Dirk Schagen, Willem-Anton en Albert Schagen aan dek van de TX 96. OUDESCHILD - Ze liepen al een tijdje met plannen rond om een vaartuig in eigen beheer te hebben. De zoektocht naar een geschikt schip bleek toch  niet zo eenvoudig te zijn als ze dachten. Speuren op internet en rondkijken in havens leverde ook niets op. De broers Albert en Willem-Anton Schagen besloten toen om maar eens met Leon Padmos te gaan praten. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Willem-Anton: ,,We zijn dik tevreden met wat we nu hebben.’’

De broers Schagen, woonachtig op Texel, wilden een schip dat niet dieper steekt dan veertig centimeter. Alle tweedehands vaartuigen die ze bekeken kwamen op zestig centimeter diepgang of meer uit. ,,Dat is voor ons veel te diep. De kokkels liggen voornamelijk net boven de laagwaterlijn, dus wij moeten behoorlijk droog kunnen komen’’, legt Albert (46) uit. ,,In Nederland  zijn maar een paar werven die een schip kunnen bouwen zoals wij dat willen. Bovendien heeft Padmos veel ervaring met schepen uit de schelpdierensector, dus voelden wij ons er al snel thuis. Maar ja, veertig centimeter diepgang is een pittige eis. Aluminium bleek de oplossing te zijn. Als het schip van staal was gebouwd, hadden we dit nooit gered. We steken nu slechts 37 centimeter. De TX 96 ligt hartstikke licht op het water. Padmos heeft dus een prestatie neergezet en het is allemaal topkwaliteit.’’

Lees meer...
 

Beamtrawlsurvey Tridens ten einde

Waarnemers zien veel broed
vrijdag, 19 september 2014

Iede Geert Bakker met bemanning van de Tridens. Iede Geert Bakker met bemanning van de Tridens. SCHEVENINGEN – Woensdagavond 10 september liep de Tridens de haven van Scheveningen binnen. De beamtrawlsurvey 2014 zit er weer op. Waarnemers zagen veel broed.

De laatste BTS-week verliep voorspoedig. Dankzij het mooie weer konden binnen drie etmaal de resterende 15 kwadranten bevist worden. Na nog één haringlarven-onderzoeksreis gaat de Tridens de komende vier maanden voor de kant voor een grote refit bij Maaskant in Stellendam.

Iede Geert Bakker (UK 19) vloog zaterdag naar Newcastle om Teun van Dam (GO 31) af te lossen. Voor Bakker was het de eerste reis als waarnemer. Vanuit de haven van North Shields werd maandagmorgen eerst 40 mijl noordwest ingestoomd. Op de diepe bestekken van 60 tot 80 meter zat die dag weinig platvis, en ging het de onderzoekers zo te zien ook meer om de benthos. Dinsdag werd zuidelijker afgezakt. Woensdag lag de Tridens bij de Engelse Banken – waar ook de TX 19 en OD 17 visten - en de Bruine Bank.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

 
Pagina 1 van 52
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  September 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232428
2930     

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet